Modeshow på Nymindegab Museum

Husk vi har modeshow på lørdag den 29. august på Nymindegab Museum

Jernalderkvinder møder hinanden ”live” til modeshow.

Catwalk og familiesjov som afslutning på stort forskningsprojekt om kvindedragter fra romersk jernalder.

Forskere og håndarbejdere fra tre museer har arbejdet sammen om at genskabe tre unikke klædedragter fra dengang, det romerske imperium dikterede kvindemoden – også her blandt barbarene på den jyske halvø.

Dragterne vises nu frem på modeshows ved arrangementer på de tre museer i Herning, Silkeborg og Nymindegab. Her kan helt almindelige nutidsmennesker komme tættere på især kvindelivet i Jernalderen for 2000 år siden.

På Nymindegab Museum kan publikum – unge som ældre – få sat håret i en flot Jernalderfrisure, hoppe i en af de tre superflotte Jernalderkjoler og snuppe en Jernalderselfie. Kjolerne bliver også vist frem ved to catwalks på dagen. Farverne var vigtige i Jernalderen, og tre meget sjældne tekstilfund fra de tre museer viser, at dragterne blev farvet i blandt andet blå og rød.

Tekstilfarvere vil på dagen demonstrere, hvordan man fik farvet ulden med de materialer, der var tilgængelige i Jernalderen. ”Men det er også vigtigt, at publikum selv kan få fingrene i materialet”, lyder det fra arkæolog Tine Lorange, der har været Nymindegab Museums repræsentant i projektet med at genskabe kjolerne. ”Derfor har vi en masse aktiviteter for børn og familier på dagen. Man kan for eksempel spinde med håndten, kaste med slyngstokke og lave sit eget armbånd eller prøve at brikvæve – en særligt teknik man brugte til pyntebånd til både kvinde- og mandsdragter for 2000 år siden. Man kan også filte sin egen bold.”

Arrangementerne er afslutningen på et projekt, der har dannet bro mellem den nyeste tekstilforskning og frivillige vævere og farvere. De tre kvindedragter er genskabt så nøjagtigt som muligt for at vi så godt som muligt kan se, hvordan kvinder gik klædt omkring år 0. Projektet er foregået i et tæt samarbejde mellem Konserveringscenteret i Vejle, Sagnlandet Lejre, Center for Tekstilforskning, Nationalmuseet, Museet for Varde By og Omegn, Museum Silkeborg og Museum Midtjylland og bliver støttet af Kulturstyrelsens formidlingspulje, Egetæpper samt af Kresten Høys Fond.